maanantai 23. toukokuuta 2016

Petkeleen hyvä tuuri

Mulla on menossa yksi projekti, john tarvitsen kuorittua eli parkattua mäntyä. Menin tuossa loppu talvesta kauppaan, kun oli ensin googlettanut, siis hakenut kauppaa, josta löytyisi petkele. Ja onneksi nykyaikana jo myymälä kohtaisella haulla saa selville onko kyseistä tuotetta myymlässä. Useimmissa myymälöissä joita katsoin oli varastosaldo nolla. Tuote on siis valikoimissa, mutta myymälästä se oli loppu. Hankkjalla näytti olleen useampikin kappale myymälässä. Sinne siis kipin kapin.

Myyjä löysi tuotteen hetken etsittyään, sillä hyllyjärjestystä oli juuri muutettu. Se oli semmonen Fiskarsin tekemä petkele eli jäärauta. Ei ollut terävä eikä kärjen mallikaan ollut petkeleeksi tarkoitettu. Vaan voisihan ttuon teroittaa,tuumailin. Kun myyjä etsi tuotetta kassajärjestelmästä, hän totesi, että pitäisi heillä olla toisenkin valmistajan petkele. Yhdessä etsittin ja löydettiinkin. Metallituote Saarela Oy:n tekemä. Se oli oikea petkele, terävä ja terankulma juuri oikeanlainen. Hintaa liki tuplasti tuohon Fiskarsin jäärautaan, jota myös petkeleen nimellä myydään.

Kävi siis ihan petkeleen hyvä tuuri - kiitos kassajärjestelmän, joka ei tunnistanut tuotetta viivakoodista. Minä vältyin sen Fiskarsin "puutarhalelun" teroitukselta ja pääsin parkaamaan heti.
kunnon petkeleellä. Ja kun nuo vähäiset männyt on parkattu, on varmaan alettava suunnittelemaan, jotain muuta tarvetta varten parkattua puuta, kun kerran nyt on petkele. On mulla kerran ollut - kauan kauan sitten. Löysin sen tieltä, mutta koska en osannut arvostaa sitä petkeleenä, niin käytin sitä jäärautana ja säilytin huolimattomasti ulkona monta vuotta. Ja lopulta taisin viskata sen pois - ruoste kun oli niin kaltoin kohdellut. En silloin nuorempan tiennyt edes parkkuuraudan olemassa oloa.

Petkeleen terä, näin teroitettu - ei v-muotoon kuten oli Fiskarsin jäärauta

Kotimasita tuotantoa - Metallituote Saarela Oy - Hankkijalta
Perkkia eli kuorta - hyin irtosi vaikka männyt oli kaadattu jo syksyllä
  Ja tässä loppu tulosta - kuorittua eli parkattua mäntyä. Tuo kelpaa tarkoitukseeni. 

2 kommenttia:

  1. Jaahas että parkkaus mesta.kyllä sitä aikanaan keväisin pinotavaraa parkattiin vuoluraudalla ja tukkeja petkeleellä.olikos ne nytkin vielä jossakin perinne parkkaus kisat? Eipä nykypäivänä tarvitse laanissa puita kuoria? No mitäpä meinasit puista rakennellä? On se vaan aika muuttunut ja tosi paljon työntekemisessä ja monissa muissa jutuissa.eikös sanota että vuodet kultaa muistot. Mut on hyvä että tämmöinen perinne juttu on olemassa. Ei kun hyvää kesää toivottelen kaikille pussihousu miehille!

    VastaaPoista
  2. Ite vähän samanmoisella kuorin vuosi sitten muutaman männyn. Hirsipöytä ja penkit niistä väsättiin.

    VastaaPoista